Kako početi sa YOYO-em?

Milena | 31 Oct 2022

Kako početi sa YOYO-em?

Za yoyo-e svi znamo, viđali smo ih u crtaćima, serijama, filmovima, neki od nas su ih imali kada su bili deca, a neki su se odvažili da se igraju sa yoyo-em već kada su postali stariji. Bez obzira kada ste se odlučili baviti yoyo-em zaslužujete svaku pohvali jer ovaj sport ume da bude i napoan i težak, ali je najteže, kao i u svemu u životu, početi.

 

Kako početi?

 

Početak i kako se postavite prema yoyo-u će odrediti u kojem smeru će se odvijati vaše znanje. Najbitnije je da prvo imate realna očekivanja od ove igračke. Svaki početak može da ima poteškoće, iako vam deluje da je bacanje yoyo-a jedna od najprostijih stvari na svetu, za vas se može pokazati da vam je potrebna vežba i malo nauke da je savladate. Kada prećete da se bavite ovim sportom imajte na umu da vam je najbitnija oprema. Ovde ne govorimo o skupocenoj i pozamašnoj opremi koja će vam značajno osiromašiti budžet, već o tačnom odabiru praog yoyo-a.

 

Kako odabrati pravi yoyo?

 

Za početak trebate imati na umu da će vam najlakše biti da učite sa responsive tipom yoyo-a. Ovo znači da kada bacite yoyo, on će se po inerciji vraćati u vašu ruku. Sa ovim yoyo-em učite pravilno bacanje yoyo-a, zatim njegovo kontrolisanje: kontrolišete vreme koliko mu je potrebno da se vrati u vašu ruku, zatim u kom smeru ćete ga baciti, način na koji će se ponašati na kraju kanape (da li će se vrteti paralelno sa podom, vertikalno, da li će se vrteti nakrivljeno i sl.). Zato je za početak potrebno dobro razmisliti i ne zaletati se kupujući najskuplje yoyo-e već one koji će pružiti adekvatnu podršku vašem znanju i omogućiti vam najbolje moguće rezultate. Ovakve yoyo-e ćete naši u našoj kategoriji proizvoda "Za Početnike".

U ovom trenutku ne morate obraćati pažnju na oblik yoyo-a, možete odabrati Imperial, Modified ili Butterfly oblik. Ono što vam je bitno je da je yoyo namenjen za početnike.

 

Imam pravi yoyo - šta sad?

 

Ako ste se snašli na našoj stranici i odabrali yoyo za vas, onaj koji ima responsive sistem i namenjen je za početnike, onda je vreme da krenemo sa vežbom. Prvo i osnovno je da naučite kako da namotate kanap na yoyo. Ukoliko nemate yoyo koji sam povlači kanap nazad uz pomoć specialjnih sistema, posle nekoliko bacanja i hvatanja će vam yoyo ostati na kraju kanapa da visi. U odeljku "Trikovi" ćete videti u Klasičnim trikovima video i objašnjenje za "Wind Up" ili "Namotavanje". Ovde vam je objašnjeno kako da namotate yoyo, pogotovu ako je u pitanju yoyo koji nema fiksiranu osovinu te sa običnim napotavanjem vam kanap samo klizi preko sredine yoyo-a, a potrebno je i prilagoditi petlju za vaš prst, da vam kanap ne sklizne sa prsta i da vam svako bacanje bude sa optimalnim uslovima za uspeh.

Yoyo bacate na dole i sa blagim trzajem iz zgloba ga vraćate nazad u ruku. Za početak se nemojte truditi da budete brzi i hitri u pokretima, pokušajte da osetite yoyo kako pada, koliko snage mu je potrebno da se vrati i trudite se da ga pravilno držite i bacate pravo na dole. Kada savladate, po vašem mišljenju, ove osnovne korake i imate sigurnost da će se u nekih 80% slučajeva yoyo vratiti u vašu ruku, kožete krenuti sa izvođenjem jednostavnijih, klasičnih trikova, gde ćete još više steći osećaj za kontrolu nad yoyo-em. Samo savladavanje bacanja će zavisiti od osobe do osobe - nekima će biti potrebno par minuta, drugima par sati, a onima koji se mogu lako iznervirati - jedan do dva dana vežbanja. Jedno je sigurno, ovo svako može da savlada, samo treba biti uporan.

 

Trikovi

 

U odeljku našeg sajta "Trikovi" smo se potrudili da poređamo trikove u kategorije, kao i redosled istih da bude od najjednostavnijih i onih najosnovnijih do komplikovanijih. Toplo preporučujemo da redom savladavate trikove i pratite naš spisak da biste sebi olakšali kasnije nadogradnju na druge trikove. Verujemo da vam se neće baš svi trikovi svideti, oni koji će vam se činiti teži će verovatno biti najomraženiji, ali tako je i sa svime u životu, potrebno je savladati i neke veće prepreke da bismo postigli bolje rezultate. Tako da znate da smo mi uz vas i tu smo da pomognemo oko svih začkoljica, da zajedno postignemo rezultate kojima vi težite, pa ko zna, možda ćete nas pohvaliti kada se pojavite na svetskom takmičenju kao jedan od šampiona?

 

Zaključak

 

Učenje yoyo-a je vrlo zahvalan sport kojima možete razvijati svoju kreativnost i svoje moždane vijuge, kao i koordinaciju ruku i očiju. Niko nije postao mag iz prve, tako da najverovatnije nećete ni vi, ali svakako nije nemoguća misija da postanete izuzetno dobri, ako ne i sledeći prvak sveta. Budite uporni i bavite se yoyo-em iz svog zadovoljstva i zanimacije, ovaj hobi nije rezervisan samo za decu i nikada nije kasno da se krenete baviti yoyo-ima.